Nyttja sötningsmedel för att få den goda söta smaken på ett nyttigt vis
Det är många som inte skulle kunna tänka sig livet förutan.
Men numera så finns det gott om sötningsmedel som inte gör att man går upp i vikt. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Gott samvete eller ej, sackarin är nu för tiden inte det enda eller ens den bästa metoden till att söta med.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.
Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Ser du en produkt som marknadsförs för viktminskning innehåller den förmodligen Aspartam och Aspartamet kommer att brytas ned till Fenylanin vid användning.
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Fast det existerar dessutom några medel som är alldeles naturliga och som blivit mycket attraktiva
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.
Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.
Ett naturligt sötningsmedel är Erytritol som du annars hittar i äpplen och päron. Smakar som socker och ser dessutom som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.